Splittring i gruvtolvan – 300 kräver att ordföranden ska avgå

Uppdaterad
Publicerad
Ett bråk inom gruvtolvan i Kiruna har splittrat den fackliga enigheten. Hundratals medlemmar kräver ordförandens avgång och samtidigt har facket beslutat att inte tala med media.

Det började med att två av fyra gruvklubbar inom LKAB i Kiruna gick ut med ett mejl till alla medlemmar om att de lägger ner verksamheten samt att de kräver ett extra årsmöte med nyval av styrelse och att förtroendet för ordförande Jan Thelin är förbrukat. Hittills har 300 medlemmar skrivit på namnlistor för att kraven ska bli verklighet.

Vill ta över

De två gruvklubbarna som vill lägga ner verksamheten leds av Jari Söyrinki och Tommy Hjertberg som även är det lokala partiet Knegarkampanjens frontmän i Kiruna.

I ett mejl kommenterar gruvtolvans ordförande Jan Thelin frågan och skriver att han är kritisk till namninsamlingen eftersom att många medlemmar känner sig pressade och tvingade att skriva på, annars stämplas de som ”Thelinanhängare”. ”Så ska det inte gå till. Varje medlem ska själv få ta ställning.” skriver han.

Nordnytt lyckades inte under tisdagen få kontakt med Jan Thelin men i en tidigare intervju med Nordnytt sade han så här:

-Knegarkampanjen försöker ta över genom att utmåla mig som att jag står på företagets sida. Jag tycker att det är dåligt av dem, men det är väl en stretagisk tanke de har att jag ska få ett misstroende.

Vid en sluten omröstning i styrelsen blev det fem röster mot fem när det gällde om styrelsen skulle uppmana medlemmarna att skriva på namninsamlingen eller inte. Då avgjorde ordförande Jan Thelins utslagsröst och det blev nej.

Fri diskussion

Splittringen inom gruvtolvan i Kiruna har fått fackstyrelsen att fatta det ovanliga beslutet att media ska bojkottas fram till medlemsmötet den 17 oktober. ”Journalister ska inte leda och vinkla den inre debatten” skriver styrelsen.

Nordnytt har bett Tommy Hjertberg om en kommentar och han säger så här:

-Vi har fattat beslutet att ingen ska uttala sig för media så jag kan tyvärr inte säga någonting.

Samtidigt har Tommy Hjertberg mejlat medlemmarna där han skriver att styrelsemajoriteten vill lägga locket på,  men att han själv vill ändra arbetssätt och arbetsformer.

”Vi behöver ha en fri diskussion om klubbens framtid. Därför kommer någon eller några av oss från de upplösta gruppstyrelserna att finnas på plats på folkets hus varje tisdag klockan 18.00 för att svara på frågor från medlemmarna.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer