1000 ungdomar på plats i Luleå för Barents Winter Games Foto: SVT

Sportarrangemang vill bryta politiska hinder

Uppdaterad
Publicerad

I helgen samlades 1000 ungdomar från fyra nationer i Luleå när Barents Winter Games drog igång.

– Det var så härligt redan på fredag när ungdomarna började komma in i staden. Man känner vibrationerna, energin fyller arenorna. Det är fantastiskt underbart, säger Katarina Halvardsson som är ordförande vid Barents Sports Committee.

Vill ena över nationsgränserna

Barents Winter Game vill ena unga över nationsgränserna genom idrott. Det handlar om allt från simning, olika skidsporter, basket och olika parasporter.

En av deltagarna var paralängdskidåkaren Johanna Nilsson som berättade att hon aldrig varit med om något så här stort sportarrangemang tidigare.

I lördags åkte hon 2,2 km klassisk och kom trea och idag blev det en andraplats efter 4,4 km Masstart.

– Det är så roligt och det känns så bra, säger hon.

Tolerans för olikheter

Det internationella samarbetsprojektet riktar sig främst till unga vuxna mellan 15-25 år och är alltså tänkt som en plattform för utökat utbyte mellan idrottare, tränare och ledare. 

Förhoppningen är att det ska leda till en ökad kompetens hos deltagarna och bättre förståelse och tolerans för varandras likheter och olikheter i Norge, Sverige, Finland och Ryssland.

För förutom att främja den fysiska aktiviteten önskar man också bryta ned politiska, kulturella och sociala hinder som kan finna mellan länderna

– Genom att våra ungdomar möts på ett sånt här sätt genom idrotten så ökar vi förståelsen mellan länderna och varandras kulturer så att det inte blir skrämmande och konstigt att besöka varandras länder, även sen när de växer upp och kommer ut i yrkeslivet. Det är inget konstigt om man pratar med en ryss eller en norrman, vi är likadana allihopa, säger Katarina Halvardsson.

Hur pass har ni lyckats med att bryta ned politiska, kulturella och sociala hinder som kan finna mellan länderna, det är ju exempelvis från och till spänt mellan Sverige och Ryssland?

-Ja det är ju svårt att se bara efter en sån här helg, vad har hänt och så men vi hoppas att förståelsen för andras kulturer ökar. Bara genom att ungdomarna träffas och pratar och tittar och följer varandras matcher och tävlingar så blir det ju ett samtal och sport förenar ju människor i sig, säger Katarina Halvardsson.

Här kan du se resultaten från de olika grenarna.

Och här kan du läsa historiken bakom tävlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer