Foto: TT/Nisse Schmidt

Sportlov – och betydande lavinfara i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Sportlovsperioden är igång och stora snömängder i norr gör lavinfaran betydande i stora delar av fjällvärlden.

Att hålla sig inom pistat område och följa väderleksprognoserna är Naturvårdsverkets råd för fjällturisterna de kommande veckorna. Lavinfaran bedöms just nu vara betydande – vilket innebär en trea på den femgradiga skalan – i de nordligaste områdena.

Kraftigt snöfall

I norra Lapplandsfjällen, med skidorter som Abisko och Riksgränsen, kommer det att snöa rejält de kommande dygnen.

– Det är naturligtvis perfekt för de sportlovsfirare som gillar riktigt vinterväder, men när ny snö lägger sig på ett redan svagt snötäcke kan lavinerna bli överraskande stora och det kan vara en farlig kombinationen med många människor i terrängen, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Undvik branta sluttningar

Håller man sig i de pistade områdena och på utmärkta leder ska dock skidåkningen vara säker. Det är som regel människor som vistas på branta sluttningar utlöser laviner, påpekar Wikberg.

– Ja, det är där det är roligt att åka, man vill hoppa från klippor och hängdrivor, men rådet just nu är att vara extra försiktig i sluttningar med en lutning på 25–30 grader.

Fjällturisternas benägenhet att ta till sig lavininformation och agera utifrån den har enligt Per-Olov Wikberg ökat – åtminstone bland dem som åker mycket.

– Det är lätt att begripa en femgradig lavinskala, men inte lika lätt att förstå vad lavinfaran beror på. Nu finns en samlad hemsida, lavinprognoser.se, som sammanställer information från alla fjällområden och den uppdateras dagligen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lavinteknikern Oskar Brodén gräver i snön för att kontrollera lavinfaran i Åre Foto: Eva Danielson, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer