Bron över Torne älv på väg 99 i Autio, Pajala kommun, stängdes av sedan sprickor upptäckts. Nu öppnar den igen. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Sprickbron i Pajala öppnas igen

Publicerad

När bron i Autio i Pajala kommun stängdes av i november var den första prognosen att bron kommer hållas stängd till den juni 2021. Men klockan 12.00 idag släpps trafiken på i ett körfält igen.

Från och med klockan 12:00 kommer bron över Torneå älv i Autio (väg 99) att öppnas för trafik. De mätningar som Trafikverket genomfört på bron visar att det är säkert att köra över bron.

– Vi har arbetat intensivt med att göra ytterligare mätningar av brons bärighet. Det känns jättebra att de nu visar att vi åter kan släppa på trafiken, säger Daniel Hallberg, broförvaltare på Trafikverket och fortsätter:

– Precis som innan stängningen är det ett körfält mitt på bron som är öppet.

Under tiden den har varit avstängd har trafiken letts om. Något som skapat en hel del problem då 90 ton tunga malmstransporter färdats på mindre vägar.

SE MER OM DET HÄR: Malmtransporterna pulvriserade Pajalavägen på en vecka

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer