Foto: SVT/Arkiv

Covid-19 ökar bland ungdomar i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Även i Norrbotten ökar smittspridningen bland ungdomar, men flest fall hittas fortfarande bland personer födda 1960-1979.

Regeringen beslutade i torsdags att undervisningen vid landets gymnasieskolor ska ske på distans på grund av ökad smittspridning i yngre åldersgrupper.

-- Smittökningen bland unga visar svart på vitt att regeringens beslut är rimligt, även uppe hos oss i Norrbotten, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Coronaviruset i Norrbotten

Stor ökning

I november ökade andelen fall i de yngre åldersgrupperna jämfört med oktober och även tidigare i pandemin. Under förra månaden stod personer födda 2000-2019 för hela 28 procent av de konstaterade fallen. Det är en stor ökning från oktober då motsvarande siffra bara var 7 procent.

Flest fall hittas dock fortfarande bland personer födda 1960-1979. De står för en tredjedel av de konstaterade fallen i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet