Lyckat arbete att minska mårdhunden – nu ska alla invasiva arter bekämpas

Uppdaterad
Publicerad

Jägareförbundet har lyckats minska spridningen av mårdhundar. Nu väntar ett nytt uppdrag när det gäller att bekämpa invasiva arter.

Invasiva arter är djur som tagits in i områden som inte är deras naturliga. Djuren sprider sig av egen kraft, skadar ekosystemet, hotar den biologiska mångfalden och har negativa effekter på jordbruk.

Jägareförbundet har arbetat med att få kontroll över mårdhundar och när man lycktas med det står nya invasiva arter på tur. I ett fyrårigt projekt på uppdrag av Naturvårdsverket ska man bland annat ta i tu med den amerikanska minken.

– Det skulle medföra oerhörda naturvårdsvinster om vi kunde få en bra minkförvaltning i Sveriges kustområden, menar Per-Arne Åhlén, projektledare vid Jägareförbundet.

Rädda markhäckande sjöfågel

Sammanlagt tio personer arbetar i projektet, varav sex personer är yrkesjägare.

– Tömmer man en värdefull skärgårdsmiljö på mink kommer våra markhäckande sjöfåglar att blomstra på ett sätt som vi inte sett på dom åttio år vi haft mink, berättar Per-Arne Åhlén vid Jägareförbundet i Luleå.

Projektet omfattar samtliga nya invasiva djur i hela Sverige. Förutom mink rör det sig bland annat om nilgås, bisam, amerikansk kopparand och tvättbjörn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.