Sprututbyte på gång i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Under 2016 smittades 40 sprutnarkomaner i länet av smutsiga kanyler. Ett nytt pilotprojekt kan förebygga och hjälpa både missbrukarna och vården.

Bara i Piteå räknar man att det finns 50-75 personer som injecerar droger.

– Och det är mer bland yngre, säger Ann-Louise Svedberg-Lindqvist vid smittskydd på Sunderby Sjukhus.

Folkhälsomyndigheten uppskattar antalet intravenösa missbrukare i hela Norrbotten till någonstans mellan 167 och 332 personer.

Av de 40 länsbor som smittades via kanyler förra året finns 9 i Piteå, 7 i Kalix och 12 i Luleå.

Erbjuda vård och samtal

I dag hålls ett möte i Piteå där man ska diskutera ett pilotprojekt för sprututbyte för narkomaner. Missbruksvården, socialtjänsten och sjukvården ska titta på formerna för ett eventuellt pilotprojekt för att ge rena sprutor till narkomaner som injicererar.

Piteå eller Luleå blir i så fall ort för försöket om det blir av. Syftet är dels att dela ut rena sprutor, men också att få möjlighet att fånga upp narkomanerna och erbjuda vård och samtal.

Kan avlasta vården

Missbrukare som tar droger med spruta är en stor riskgrupp för infektioner och smitta. Det kan vara hepatit C och hiv, men också om bakteriella infektioner som kan ge allvarliga skador på till exempel hjärtklaffen. Det handlar om dyra behandlingar och långa sjukhusvistelser och följden blir stora kostnader för sjukvården.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare Region Norrbotten. Foto: SVT

– Ja, det sparar både pengar och resurser, man ser ju att den här gruppen är ganska vårdkrävande, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

Det blir mycket besök på hälsocentraler, akutmottagningar och psykiatrin.

– Har man då en nod dit de här patienterna kan söka sig så tror jag att det skulle avlasta övriga sjukvården ganska ordentligt, säger Anders Nystedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.