Donald Trumps installationsceremoni. Foto: AP Photo/Andrew Harnik

SSAB skänkte pengar till Trumps installation

Uppdaterad
Publicerad

SSAB skänkte nästan 90.000 kronor till den amerikanske presidenten Donald Trumps installationsceremoni – med målet att gynna stora infrastrukturprojekt i USA. Det rapporterar Aftonbladet.

I november förra året stod det klart att republikanen Donald Trump blivit vald till USA:s nästa president. Sedan dess har presidenten återkommit till löftena om att satsa på storskaliga upprustningar, bland annat om att han skulle lägga en biljon dollar på att förbättra vägar, järnvägar och flygplatser.

Skänkte tusentals kronor

Och enligt Aftonbladet vill den svenska ståljätten SSAB gärna få en del av administrationens byggmiljarder. Företaget skänkte 10.000 dollar, motsvarande nästan 90.000 svenska kronor, till Trumps presidentinstallation via sitt amerikanska dotterbolag.

”SSAB Americas ger ofta bidrag, både direkt och genom sin frivilliga, arbetstagarfinansierade PAC (en politisk insamlingsorganisation, reds. anm), till politiska kandidater från båda partierna vars handlingar och intressen sammanfaller med bolaget. SSAB beaktar flera kriterier när utbetalningsbeslut tas, bland annat kandidatens förståelse och stöd för stålindustrin”, skriver bolaget i en kommentar till Aftonbladet.

Inget politiskt ställningstagande

Bidraget till installationsceremonin är det enda som SSAB har lämnat till presidentens administration. Men bolaget gör dock ingen hemlighet av sitt intresse att leverera stål till presidentens projekt.

Enligt ståljätten innebär inte sponsringen något politiskt ställningstagande. Metall i Luleå är upprörda över sponsringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.