• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Visa alla (2)
Visa alla (2)

SSR: ”Politik ska inte påverka juridiska prövningar”

Publicerad

Svenska Samernas Riksförbund (SSR) har reagerat kraftigt efter Robert Bernhardsson (S), kommunalråd i Jokkmokks uttalande i SVT angående en eventuell etablering av gruvverksamhet i Kallak.

Det var Jokkmokks kommunalråd Robert Berhardssons (S) kommentarer i en intervju  till SVT efter länsstyrelsens beslut att säga nej till Beowulfs ansökan om en eventuell gruvetablering i Kallak som fått Svenska Samernas Riksförbund (SSR) att reagera.  I intervjun sa Bernardsson bland annat att ”om länsstyrelsen får resonera så här i sina yttranden så kommer det att få stora konsekvenser för framtida investeringar”.

–Det är anmärkningsvärt att kommunalrådet så tydligt signalerar att han kommer att försöka påverka utfallet av regeringens beslut om en eventuell koncession ska beviljas eller inte, säger Jenny Wik Karlsson ombud för Sirges Sameby och förbundsjurist vid Svenska Samernas Riksförbund (SSR).

–Vi tycker att det känns tråkigt att vårt kommunalråd inte ser rennäringen som en tillgång för kommunen, vår framtid och vår möjlighet att bedriva renskötsel verkar inte vara viktigt, säger Jan Erik Länta ordförande Jåhkågaska och Jakob Nygård ordförande Sirges sameby.

Kommunalrådet är förvånad över reaktionerna

Robert Bernhardsson ställer sig förvånad över SSR:s reaktioner.

–Jag ser rennäringen som en tillgång i Jokkmokk men tycker också att det är viktigt att få en stark utveckling även inom andra områden. Jag anser att det finns plats för båda, säger Robert Bernhardsson.

–Som kommunalråd är det min skyldighet att se till att vår kommun får del av investeringar som sträcker sig årtionden framåt i tiden. Inte minst med tanke på befolkningsutvecklingen i kommunen. Och att jag vill driva frågor om hållbara arbetstillfällen som socialdemokratiskt kommunalråd borde ingen vara förvånad över, säger Robert Bernhardsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet