Städare styr arbetet

Uppdaterad
Publicerad

Städenheten på Piteå kommun har gått från att ha många sjukskrivningar till att ha frisk personal på jobbet. En av förklaringarna till förändringen är att det nu finns städpersonal med i ledningsgruppen.

Förändringen började för fyra år sedan när Piteå kommuns städenhet blev en egen resultatenhet med städarna i ledningsgruppen.

-Vi hade höga sjukskrivningstal. 13 procent var sjukskrivna och nu är vi nere på fem procent. Vi tänkte att det inte kan vara meningen att städarna ska vara så mycket sjukskrivna och ha så dålig hälsa att de i slutändan inte orkar jobba ett helt yrkesliv. Vi ville göra någonting åt det, säger avdelningschef Margareta Lundgren, vid Piteå kommuns städenhet.

Städare i ledningsgruppen

En av de förändringar man har gjort är att ha majoriteten städare i ledningsgruppen. Idag sitter det fyra chefer och fem städare i ledningen.

En av dem är Birgitta Rönnbäck, som valts in av sina arbetskamrater. Hon arbetar heltid som städare på Pitholmsskolan.

– Det är roligt  man får en helt annan inblick i olika frågor. Framförallt får jag vara med och påverka för andra städare så att det blir bättre. Jag lyfter frågor som jag får med mig från mina arbetskamrater, säger Birgitta Rönnbäck.

– Vi får vara med och bestämma i stort och smått. Det kan till exempel handla om arbetskläder och vi har inflytande över städmetoder som också är viktiga för att vi inte ska få arbetsskador, säger kollegan Maud Fjällström.

”Tacka för att det är roligare”

Städarna har fått allt större befogenheter. Numera är det städerna som har direktkontakt med kunderna, och det utan att behöva gå genom en chef. Kommunens skolor är en sådan kund.

– Vi har direkt kontakt med rektor och övrig personal. De kan ta städfrågor direkt med oss och vi med dem. Det är ett arbetssätt som vi tycker är jättebra, säger Birgitta Rönnbäck.

Och visst har det egna inflytandet påverkat arbetsglädjen:

– Tacka för att det är roligare att få styra över sin egen arbetstid! säger Birgitta Rönnbäck.

– För mig är kundperspektivet viktigt. Jag vill att våra barn och ungdomar ska ha så fräscha och hygieniska lokaler som möjligt och jag tycker att jag har en sådan arbetssituation så att jag kan leva upp till det också, säger Maud Fjällström.

Forskar på städning

Doktoranden Therese Öhrling vid Luleå tekniska universitet forskar på lönsam arbetsmiljö för städare och har tagit fram städenheten i Piteå som det goda exemplet för branschen.

– Städenheten i Piteå tänker på långsiktiga lösningar för att städarna ska ha en bra arbetsmiljö. Annars är det en bransch där man hela tiden pressar priset och då satsar man inte på det. Men att personalen trivs och har inflytande över sitt arbete gör också verksamheten mer lönsam, till exempel har sjukskrivningarna gått ner, säger Therese Öhrling.

Utmärkelsen som städenheten i Piteå fick kom från det oberoende konsultföretaget Great Place to Work.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.