Stalltjejer blir ledare

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som jobbar i stall och med hästar utvecklar entreprenörs-och ledaregenskaper som de får nytta av i arbetslivet. Det visar en ny doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet.

– I stallet hanterar kvinnorna stora hästar, de spikar hagar och reparerar hästarnas vattenkoppar. Mod och handlingskraft premieras, något som utmanar traditionella könsmönster, säger Lena Forsberg, som i dagarna doktorerar i ämnet Entreprenörskap och innovation, vid Luleå tekniska universitet.

Sverige är det land i Europa som har flest hästar per capita. Omkring 7.500 företag bedriver hästrelaterad verksamhet. Stallet är en unik fritidsmiljö, där kvinnor tillåts utveckla både traditionellt kodade manliga och kvinnliga egenskaper. Arbetsuppgifterna i stallet är ofta av utmanande karaktär, ibland farliga och svåra och kräver handlingskraft. Det präglar hur kvinnorna hanterar situationer i arbetslivet och samhället.

– Kvinnorna får en känsla av driftighet, makt och inflytande som påverkar deras identitet och som får betydelse för kvinnors syn på ledar- och entreprenörskap, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.