Personerna på bilden är inte de som intervjuats i artikeln. Foto: SVT

Anhöriga: ”Viktigt för oss att delta på rättegången”

Uppdaterad
Publicerad

De anhöriga som fått rätt att delta under rättegången gällande dödsolyckan på julafton i Luleå har problem med att höra vad som sägs under rättegången.

Åhörarna får följa rättegången från en så kallad säkerhetssal där en glasvägg skiljer dem åt från rättssalen. De anhöriga hade framfört en önskan om att få sitta i själva rättssalen men fick nej till det.

– Vi sitter ju bakom en glasvägg och det finns ju inget högtalarsystem, utan vi måste lyssna genom väggen. Vissa gånger har det varit svårt att höra exempelvis vad en del vittnen säger, berättar en anhörig till den kvinna som avled i krocken.

Dödsolyckan på julafton i Luleå

Vad betyder det för er sorgeprocess att ni kanske inte hör allt som sägs under rättegången, och därmed kanske inte får svar på vissa frågor?

– Ja, det har ju varit viktigt för oss att delta på rättegången trots att det är tufft när allt väcks till liv igen. Man vill ju till exempel ha svar på om hon avled snabbt eller fick lida, men jag uppfattade i alla fall att läkaren sa att hon redan avlidit när läkaren kom på plats, säger en annan anhörig till småbarnsmamman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på julafton i Luleå

Mer i ämnet