Erik Levén, kundansvarig vid Sveaskog, berättar om behovet av mer timmer under den goda konjunktur som sågverken befinner sig i. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Efter stark kritik mot Sveaskog – nu höjs timmerpriserna

Publicerad

Med höjda timmerpriser vill Sveaskog öka avverkningen av timmer.

– Vi vill helt enkelt att det ska komma fram mer timmer till våra lokala sågverk i Norrbotten, så att de kan gå för fullt nu när det är goda tider, säger Erik Levén, kundansvarig vid Sveaskogs marknadsområde Nord.

Sveaskog har nu höjt timmerpriserna med 30-50 kronor per kubikmeter, vilket motsvarar en höjning på cirka 10 procent då det gäller tall- och grantimmer med en toppdiameter på 14 centimeter och uppåt. Sveaskogs timmerpriser för tall ligger nu på 530 kronor per kubikmeter och för gran 490 kronor.

– Vi vill helt enkelt att det ska komma fram mer timmer till våra lokala sågverk i Norrbotten, så att de kan gå för fullt nu när det är goda tider, säger Erik Levén.

”Hoppas skogsägarna vill sälja”

Att prishöjningen skulle ha något att göra med protesterna som hållits mot Sveaskogs avverkningar avfärdar Levén.

– Det är på grund av en ökad global efterfråga som Sveaskog nu valt att höja timmerpriserna. Vi vill köpa in så mycket timmer som möjligt. Det har absolut inget med protesterna att göra, säger han.

Men det finns skogsägare som tycker att timmerpriserna fortfarande är för låga.

– Jag hoppas att de skogsägarna tänker om och vill sälja, säger Erik Levén.

I klippet hör du Erik Levén, Sveaskog, berätta om timmerpriserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.