Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Möjlighet att berätta hur myndighetsbeslut påverkar små kommuner”

Stat och kommun på speed-dating

Publicerad

Genom bland annat speeddating har stat och kommun i veckan fått chansen att mötas på ett personligare plan under Myndighetsdagarna i Luleå.

Det kan vara långa ledningar mellan stat och kommun. För att korta dessa gavs kommunalråd och kommunchefer i Norrbotten och Västerbotten chansen till direktkontakt med företrädare för statliga myndigheter under två dagar.

– Jag tycker att det ger väldigt mycket. När man pratar med och lyfter bekymmer med Skolverket eller PTS och undrar vem vi ska vända oss till i fortsättningen och får svaret att maila till mig så ordnar jag det. Den här personliga kontakten ska man aldrig underskatta. Skypemöten är jättebra, men då måste man träffas först och ha någon form av personlig kontakt, säger Arjeplogs socialdemokratiska kommunalråd Britta Flinkfeldt.

Speeddating

Myndighetsdagarna som hålls för andra året i rad är ett initiativ av landshövdingarna i de båda länen. Nytt för i år var den så kallade speeddatingen där man under tio minuter fick chans att prata på tu man hand med företrädare för myndigheterna. För Arjeplogs kommun blev det dejt med generaldirektörerna för Skolverket och Post och telestyrerelsen.

– Dels är det möjligheten att berätta hur myndighetsbeslut påverkar en liten kommun som Arjeplog och vår möjlighet att komma ut med hur vår verklighet ser ut. Och det behöver alltid beskrivas. Människor blir fortfarande förvånade när jag beskriver den verklighet som vi har, säger Britta Flinkfeldt.

Förståelse för varandras uppdrag

– Jag tar med mig att det är viktigt att fortsätta att samverka mellan staten, regionen och kommunerna och att etablera kontakt så att vi har en förståelse för varandras uppdrag och vilka möjligheter som finns i att bringa digitaliseringen vidare in i framtiden, säger generaldirektören för post- och telestyrelsen Dan Sjöblom.

– För mig är det väldigt sällan som jag träffar så många kommunala och regionala företrädare på en och samma gång. Så det jag tar med mig mest är den unika möjligheten att få träffa så många, det är fantastiskt, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer