Foto: TT

Staten döms betala skadestånd till Talma sameby

Publicerad

Idag kom domen i målet mellan Talma sameby och staten. Stockholms tingsrätt dömer staten att betala skadestånd på 1,2 miljoner till samebyn för så kallad ideell skada i samband med förlängningen av svensk-norska renbeteskonventionen 2002-2005.

Bakgrunden är den svensk-norska renbeteskonventionen löpte ut 2002 men förlängdes med en tillfällig lag, förlängningslagen, fram till 2005. Konventionen reglerade det gränsöverskridandet renbetet och Talma sameby hävdade i yrkandet att svenska staten mellan 2002 och 2005 upplåtit samebyns marker till ett norskt renbetesdistrikt utan tillstånd från Talma. 

Allvarliga kränkningar

Staten ska betala 1 200 000 kronor i skadestånd till Talma och även ersätta samebyn för rättegångskostnaderna. Det eftersom tingsrätten menar att samebyn utsatts för allvarliga kränkningar, genom att staten brutit mot diskrimineringsförbudet i både grundlagen och Europakonventionen när samebyns renskötselrätt begränsades.

Stockholms tingsrätt ger Talma rätt på flertalet punkter. I domskälet skriver de bland annat att statens begränsning av Talmas renskötselrätt, så som det gjordes i förlängningslagen, bryter mot såväl regeringsformen och Europakonventionen.

Diskriminering

Omfördelningen av markerna som gjordes i förlängningslagen menar tingsrätten är att det är likställa med en expropriation. Statens beslut att begränsa Talmas renbetesrätt gjordes dock inte i form av ett expropriationsbeslut. Expropriering innebär bland annat att en part tvingas avstå från egendom mot ersättning. Talma sameby fick ingen ersättning och de hade heller ingen möjlighet att få beslutet prövat i domstol, vilket tingsrätten menar bryter mot Europakonventionen.

Tingsrätten bedömer också att staten har diskriminerat Talma sameby och det står i strid med grundlagen. Det eftersom förlängningslagen endast berör renskötande samer och att det är deras rätt som reglerats på ett speciellt och mindre förmånligt sätt än andra rättigheter av motsvarande typ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet