Arkivbild. Foto: TT

Staten överklagar dom mot Talma sameby

Publicerad

Talma sameby vann första ronden mot staten. Men nu överklagar justitiekansler (JK) domen. Enligt staten finns det anledning att ”betvivla riktigheten av det som tingsrätten kommit fram till”.

För drygt två veckor sedan förlorade staten ett skadeståndsmål mot Talma sameby i Stockholms tingsrätt. Samebyn valde att stämma staten för att de förlängde renbeteskonvententionen med en tillfällig lag 2002-2005, och gav tillstånd till norska renbetesdistrikt att använda delar av Talmas samebys åretruntmarker utan tillstånd från samebyn.

Talma sameby, som ligger norr om Torneträsk i Kiruna kommun, krävde ideellt skadestånd på 1,2 miljoner för kränkning av samebyns renskötselrätt och i slutet av juni vann de målet i Stockholms tingsrätt.

Men nu överklagar alltså justititekanslern (JK) domen till hovrätten. Staten ber även om dispens till sjunde september, då det är semestertider, och lovar att lämna in en mer utvecklad och fullständigt överklagande innan dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.