Statens företrädare Hans Forssell. Foto: Máret Steinfjell/ Sameradion & SVT Sápmi

Staten överklagar Girjasdomen

Uppdaterad
Publicerad

Staten genom Justitiekanslern överklagar Hovrättsdomen i det så kallade Girjasmålet till Högsta domstolen. Tidigare har Girjas sameby meddelat att de överklagar domen.

Domen i Hovrätten för övre Norrland slog fast att samebyn har större rätt än staten till jakt och fiske inom samebyns renskötselområde. Däremot har inte samebyn rätt att upplåta jakt och fiske till andra utan att samråda med staten.

På den senare punkten skilde sig hovrättsdomen från tingsrättsdomen och därför har Girjas sameby valt att överklaga domen.

Rätten till fjälljakten

Jakt- och fiskerättigheter

Statens överklagan riktar in sig på den första punkten, och vill säkerställa att även de övergripande jakt- och fiskerättigheter prövas i Högsta domstolen. Däremot begär Justitiekanslern, som företräds av advokaterna Hans Forssell och Jonas Löttiger, anstånd med att utveckla skälen till överklagan till den 20 mars.

”De frågor som hovrättens ställningstagande ger upphov till är komplexa”, skriver advokaterna till HD.

Staten yrkar också på att samebyn ska betala för rättegångskostnaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet