Statsminister Stefan Löfven (S) besöker i dag både Arjeplog och Arvidsjaur. Foto: TT

Statsministern möts av krav i Arvidsjaur

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven har i år struntat i Almedalen och reser runt i Sverige. I dag besöker han Arjeplog och Arvidsjaur. Fokus för statsministern är jämlik äldreomsorg med hög kvalitet och kompetensförsörjning på mindre orter.

Först att ta emot statsminister Stefan Löfven är Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt (S).

– Jag kommer bland annat ta upp att Arjeplog har behov av arbetskraft med högre utbildning inom flera yrkesgrupper. I kommunens egen verksamhet behöver vi till exempel sjuksköterskor, lärare och socionomer.

”Modernare utbildning”

Britta Flinkfeldt ska träffa Stefan Löfven tillsammans med lokala företagare och samtalet kommer att spinna vidare på hur orter som Arjeplog ska få del av universitetsutbildningarna.

– Universiteten vill gärna bedriva verksamheten på campusområdena, men det är omodernt. Det behövs mer distansutbildningar så att  till exempel människor med familj kan välja att studera vidare och ändå bo på kvar på sin hemort. När lärarutbildningen i Luleå började bedrivas på distans så blev det också fler luleåbor som började läsa till lärare och det ser jag som ett exempel på att det är en studieform som passar dagens människor, säger Britta Flinkfeldt.

Kommunalrådet vill ha mer resurser

I Arvidsjaur ska Stefan Löfven besöka trygghetsboendet Ringelsta.

– Vi har behov av att bygga ett nytt trygghetsboende. Det står 30 till 40 äldre och väntar på en plats i vår kommun, men det är väldigt dyrt att bygga, säger kommunalrådet Lotta  Åhman (S).

– Jag kommer också  ta upp bredbandsutbyggnaden och att det behövs en bättre fördelningspolitik. Vi småkommuner påverkas av urbaniseringen. Vi blir äldre och äldre och de som jobbar och drar in skattepengar blir färre och färre. Vi får också många pålagor från centralt håll, men de ökade kraven till trots får vi inga ökade resurser, fortsätter Lotta  Åhman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer