Foto: Knut Karlsen Bane NORVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stenblock stora som husvagnar på järnvägsspåret nära Riksgränsen

Uppdaterad
Publicerad

Malmbanan mellan Riksgränsen och Narvik är stängd efter ett stort stenras vid Rombaksbotn som påverkar både persontrafik och malmtransporter. Det har skett flera stora ras i Narviksområdet under det senaste dygnet.

En av Narvikstidningen Fremovers tipsare har skickat in en bild från raset mellan stationerna Katerat och Rombak där stenblock ”stora som husvagnar” som hamnat på och intill spåret. Tipset kom in vid åttatiden i morse och det är oklart när raset har ägt rum.

Norska Bane Nor vet enligt Fremover ännu inte hur omfattande skadorna på banan är och när trafiken kan komma igång. Malmtågen ställs in och persontrafiken skulle ändå ha skett med buss på grund av underhållsarbete på sträckan.

Personer evakuerade

Sent under måndagskvällen skedde också ett stort ras på vägen vid Beisfjord nära Narvik. Ingen ska ha kommit till skada, men sju personer är evakuerade från området eftersom man befarar nya ras. Det har regnat mycket under de senaste dagarna och även om regnet har avtagit finns det mycket vatten kvar i marken.

Ännu ett ras

Poliser som undersökte området vid Beisfjord fick mitt under arbetet besked om ett annat ras vid Ballangen. Precis när de kommer fram sker ännu ett ras.

– Både polisen och räddningstjänsten ser att de står mitt i riktningen för det nya raset. Det var bara att hoppa i bilarna och ta sig därifrån, säger polisens operationsledare Bo Ivar Nilsson till NRK.

Krisgruppen i Narviks kommun har suttit i möten under tisdagsförmiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer