Stenberg klar favorit till landstingsrådsposten

Uppdaterad
Publicerad

Maria Stenberg är klar favorit att bli Socialdemokraternas andra landstingsrådskandidat i valrörelsen. Som motståndare i maktkampen står Ingela Lekfalk.

Efter ett halvår av spekulationer så ska det imorgon lördag avgöras vem som blir andra namn på socialdemokraternas landstingslista i länet, Maria Stenberg (S) från Arjeplog eller Ingela Lekfalk (S) från Luleå. Maria Stenberg är valberedningens förslag och favorittippad inför valkonferensen på lördag.

Sluten omröstning

Socialdemokraternas valkonferens i Norrbotten

Enligt uppgifter till Nordnytt ser omröstningen ut att sluta 120-80 eller 110-90 till Maria Stenbergs fördel, om ombuden röstar som de sagt. Men det blir en sluten omröstning och det är alltid ovisst.

– Det blir spännande, men jag hoppas att jag vinner, säger Maria Stenberg (S).

– Jag ställer inte upp och kandiderar om jag inte tycker att det vore bra om jag fick bli landstingsråd, säger Ingela Lekfalk (S).

Stort missnöje

Men det kommer också att bli strid om riksdagslistan därför att missnöjet är stort med att Haparanda fått två valbara platser, Sven-Erik Bucht (S) på första plats och Ida Karkiainen (S) på fjärde plats.

Därför kommer Emilia Töyrä (S) från Kiruna och Susanne Andersson (S) från Kalix att utmana henne i en annan sluten omröstning.

– Jag tror att det blir svårt för Ida Karkiainen att behålla sin fjärdeplats, säger ett av ombuden till Nordnytt.

Förlorade provvalen

Även Moderaterna ska göra sina val på distriktets nomineringsstämma på lördag.

Förstanamnet på riksdagslistan Krister Hammarbergh förlorade provvalet mot Johan Johansson och där kan det bli en omröstning.

Samma sak hände med gruppledaren i landstinget, Mattias Karlsson (M), som förlorade provvalet mot Anders Josefsson.

– Jag tror att det blir en lugn tillställning vad gäller förstaplatsen. För mig personligen har det ingen betydelse var på landstingslistan jag hamnar, säger Mattias Karlsson (M).

Bara 30 procent

Han är mycket kritisk till att nomineringskommittén inte följt partiet riktlinjer när det gäller vallistans sammansättning. Bland annat är kvinnorepresentationen bara knappt 30 procent.

– Jag hör ju att det finns ett stor irritation i partiföreningarna i länet över man inte lyckats få in tillräckligt många kvinnor på listorna, säger Mattias Karlsson.

– Det är lättare att heta Staffan eller Anders och få stå på listan än att vara kvinna, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialdemokraternas valkonferens i Norrbotten

Mer i ämnet