Den nya liften går till toppen av Luossavaara vilket gör det lättare för mountainbike-cyklister och för den som vill uppleva midnattssol. Foto: Thommy Johansson/SVT

Nya liften i Luossabacken öppnar för året runt-anläggning

Uppdaterad
Publicerad

Den nya stolliften innebär nya möjligheter för anläggningen på Luossavaara i Kiruna. Från att ha varit mer inriktad på skidåkning så kan den nu bli en året runt-anläggning.

Redan nu finns det en cykelbana för mountainbike som går från toppen och nedför berget. Den nya stolliften innebär att man kommer kunna utöva downhill-cykling lättare genom att man får med sig cykeln i liften.

– Första året kommer vi ha öppet för cykelverksamheten i alla fall två kvällar i veckan, säger Anders Burman, enhetschef för fritid på Tekniska verken i Kiruna.

Bättre möjlighet till midnattssol och norrsken

Liften innebär även nya möjligheter för turistnäringen. Eftersom liften går till toppen av Luossavaara under alla årstider finns det nu en bättre möjlighet att uppleva midnattssol på sommaren och norrsken på hösten och vintern.

– Hur turistnäringen kan utveckla berget får komma efter resans gång, säger Anders Burman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.