Här står ett godståg i norra Sunderbyn still på grund av skador i rälsen. Foto: SVT/Anders Hjertström

Störningar i tågtrafiken mellan Luleå och Boden

Uppdaterad
Publicerad

Det är just nu stopp i tågtrafiken mellan Boden och Sunderby sjukhus efter flera rälsbrott söder om Boden. Enligt Trafikverket kan tågen börja rulla tidigast klockan 20.00 på sträckan mellan Boden och Luleå.

Det var vid sjutiden på torsdagsmorgonen som man upptäckte att delar av rälsen mellan Boden och Sunderby sjukhus var skadad. Rälsbrott innebär att rälsen brustit, spruckit eller skadats.

– Det är ett godståg som har gått med trasigt hjul och då kan det bli fel på spåren. Om ett hjul inte är helt runt, utan till exempel platt på en liten del, så slår det mot spåret som då kan gå sönder, säger Katarina Wolffram på Trafikverket.

Stopp till lunch

Detta påverkar alla tåg från Luleå vidare mot Kiruna och Umeå.

– Vi har precis fått dit reparatörer. Men det ser ut som att det blir stopp fram till lunch, sa Katarina Wolffram på torsdagsmorgonen.

Fick åka taxi

SJ:s pressjour säger att eftersom de inte har fått någon prognos ännu kan de inte säga om tågen ställs in eller inte. Men de kunder som satt fast på ett av tågen får nu åka taxi till ett annat tåg som sedan kan ta dem till sin slutdestination. Resenärerna kan alltså åka vidare till till exempel Kiruna eller Gällivare om de hoppar på ett nytt tåg i Boden.

– Vi kommer att kontakta våra kunder som har mejl och mobiltelefon och så ber vi dem hålla koll på hemsidan så fort vi vet någonting mer, säger Carina Axelsson, pressjour på SJ.

Klockan 16:15 på torsdagseftermiddagen var rälsbrotten lagade igen och strax därefter kunde tågen börja gå som vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.