Inga tåg kan passera Riksgränsen. Två av SJ-s avgångar drabbas till att börja med. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nedriven ledning stoppar tågtrafiken norr om Kiruna

Publicerad

En kontaktledningsstolpe har gått av i Vassijaure i närheten av Riksgränsen. Det innebär att ingen tågtrafik kan passera. Passagerare tvingas nu vända om och åka tillbaka över 30 mil för att övernatta i Boden.

Det var på tisdagseftermiddagen som beskedet från Trafikverket kom. En kontaktledning hade rasat när en kontaktledningsstolpe hade gått av. Eventuella tåg från Narvik kan inte köra söderut och de som kommer söderifrån kan inte komma vidare norrut efter en olycka i Vassijaure. Tågtrafiken beräknas kunna återupptas under onsdag morgon, var beskedet under tisdagskvällen. Tidigt på onsdagsmorgonen meddelar Trafikverket att trafiken ska komma igång under eftermiddagen.

Ingen prognos

Joanna Ljunggren, presskommunikatör vid Trafikverket, berättar att det blir först vid 17- tiden på tisdagen  som olycksplatsansvarig kan vara på plats och göra en bedömning av skadorna. Men än så länge finns ingen prognos på när trafiken kan komma igång igen.

Det var de som kom med SJ:s tåg från Stockholm på förmiddagen som drabbades av olyckan.

– Skadorna har ju inträffat tidigare idag, så båda tågen som skulle anlända under förmiddagen till Riksgränsen-Narvik går inte längre än till Björkliden, säger Stefan Holmlund, pressjour på SJ.

Fast på skidorten

Resenärer som skulle resa från Riksgränsen till Stockholm på tisdagseftermiddagen kommer att få vara kvar i Riksgränsen så länge som kontaktledningsstolpen är sönder och eftersom E10:an är avstängd på grund av hårt väder.

– De kommer få avvakta, vi kan inte köra några tåg nu, tyvärr.

Däremot påverkas inte de resenärer som reser med 18.32-tåget på tisdagskvällen från Kiruna till Stockholm.

Tillbaka till Boden

De passagerare som kom söderifrån och skulle vidare till Riksgränsen eller Narvik har fått stiga av i Kiruna för att ta 17.30- tåget tillbaka till Boden.

– Vi har ordnat övernattning där. Det går inte att köra buss till de destinationerna eftersom vägen är stängd på grund av hårt väder. Det gick inte heller att få tag på övernattning i Kiruna eftersom det var fullbelagt, säger Stefan Holmlund.

Det är i Vassijaure, söder om Riksgränsen, som en kontaktledning har rivits ned. Det skapar stora problem för vissa resenärer då de tvingas sova i Boden. Samtidigt som de som skulle söderut tvingas stanna kvar i Riskgränsen. Foto: SVT Grafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer