Siiri är en av de första eleverna på nya skidgymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

I veckan började den allra första skidkullen på Arvidsjaurs alpina skidgymnasium med sju elever från olika delar av landet.

Regnet öser ner på en löparbana i Arvidsjaur där elever från nya alpina skidgymnasiet utför tester av olika slag. Gymnasielinjen innebär en elitsatsning kombinerad med studier på programmen; natur, ekonomi och samhälle med målsättningen att eleverna ska vara skadefria under hela gymnasietiden.

Eleverna kommer att ha nära till olika sorters träningsarenor och skidträningen kommer i första hand att genomföras i den lokala skidbacken på Prästberget men man kommer att lägga träningarna på andra anläggningar också som Kåbdalis, Nalovardo och Åre.

En av eleverna är Siiri Kvist från Haparanda som har höga förväntningar på utbildningen.

– Jag har alltid tyckt om att åka i den här backen på Prästberget. Jag tycker att den är väldigt bra och sen har jag hört så mycket bra om tränarna här och då vill jag testa och ge det en chans så jag kan utvecklas till mitt bästa jag.

Fantastiska förutsättningar finns i Arvidsjaur

Thomas Lindberg berättar att man kommer att satsa på nya och effektivare snökanonanläggningen som kan locka en ny marknad elitåkare från hela världen, som vill träna tidigt på snö och i bra backar.

Han menar att Arvidsjaur har fantastiska förutsättningar för varierad fysisk träning.

– Jag tog det här jobbet för att få starta upp någonting och få vara med och forma utbildningen. Två tränare och få elever i klassen innebär också att det är väldigt hög tränartäthet per elev. Det är en otrolig fördel första åren.

– Mitt mål är att ta OS och VM-guld, säger Siiri Kvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.