1,8 procent av hela Jokkmokks befolkning smittades under förra veckan meddelar Anders Nystedt, smittskyddsläkare. Foto: Arkiv SVT/Gorm Kallestad/TT

Stor fest bakom fördubblad smittspridning i Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Antalet covidfall i Jokkmokk ökade kraftigt veckan efter sportlovet. Och en stor ungdomsfest ligger bakom smittspridningen.

– 44 procent av fallen är mellan 14 och 21 år, skriver Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Under sportlovsveckan konstaterades 31 covidfall i Jokkmokks kommun. Veckan därpå (v.11) är antalet fall nästan tre gånger så stor och det är festen som ligger bakom majoriteten av fallen.

– Utifrån de rapporter vi fått från smittspårningen verka det aktuella utbrottet i Jokkmokk ha startat med en stor smittspridning i samband med ett större kalas bland ungdomar som firat sportlov, skriver Anders Nystedt i veckorapporten och fortsätter:

Coronaviruset i Norrbotten

– 44 procent av fallen är mellan 14 och 21 år vilket är en ovanligt stor andel.

1,8 procent av befolkningen smittad på en vecka

I Norrbotten är det fortsatt hög incidens, 28 procent högre än riksgenomsnittet. I Jokkmokk ligger den på 17,9 vilket motsvarar att 1,8 procent av hela befolkningen smittades under förra veckan.

– Det är en extrem incidens. Sannolikt högst i landet?, skriver Nystedt.

* Enligt SCB bodde det 4 851 personer i Jokkmokks kommun 2020. Antalet  covidfall under vecka 11 var 87 vilket innebär 1,79 procent.

LÄS MER: Covidspridningen i Norrbotten – så ser det ut i din kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet