”Vi ska utreda så långt det går”, säger Fredrik Lundström

Om valfuskuppgifter: ”Vi ska ta reda på om det är sant eller inte.”

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om ett planerat valfusk har skapat stora motsättningar inom moderaterna i Norrbotten och nu inleder förbundsledningen en stor granskning av vad som har hänt.

Under fredagen inleddes de så kallade Norrlandsdagarna, men det stora samtalsämnet var ändå uppgifterna om ett planerat valfusk inför provvalet i Norrbotten.

”Det är allvarligt”

Förbundsstyrelsen fattade sent på onsdag kväll beslutet att ställa in provvalet på grund av det och nu ska uppgifterna granskas av utomstående.

I centrum för diskussionen står två riksdagskandidater.

Anna Alriksson, som slog larm efter att ha fått ett mejl om det planerade valfusket av en så kallad visselblåsare.

Jonas Grafström vars kampanjgäng påstås ligga bakom det hela.

– Vi ska utreda det här så långt vi kan för att se om det är sant eller inte och vi kommer att anlita utomstående för att göra det. 

– Om det visar sig att det är sant kommer förbundsstyrelsen att vidta åtgärder. Om det är medlemmar som självsvåldigt skadat partiet så är det allvarligt, säger partiombudsmannen Fredrik Lundström.

”Går att fuska”

Och uppgifterna om valfusk har skapat stora interna motsättningar, främst mellan delar av det moderata ungdomsförbundet och Gällivaremoderaterna.

Jonas Grafström ser uppgifterna som ärekränkning och förtal och har hotat med en polisanmälan mot Anna Alriksson.

Röster inom Gällivaremoderaterna menar att Grafström därmed brutit mot den kandidatförsäkran han skrivit under och kan komma att kräva att han ska stoppas från att kandidera i moderaternas namn.

– Det är en tråkig situation vi hamnat i. Visst går det att fuska, även om provvalet sker brevledes, men det har aldrig skett och jag hoppas att det inte har gjort det nu heller, men vi får se vad utredningen kommer fram till, säger Gällivaremoderaten Monica Hedström.

Mattias Karlsson, oppositionsråd i region Norrbotten menar att det nu handlar om att få tillbaka förtroende för val- och nomineringsprocessen i Norrbotten.

– Vårt förtroende är skadat och vi i har ett ansvar att återställa det. Det här har skadat moderaterna i Norrbotten och vi hade inget annat val än att ställa in provvalet, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.