Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stor grävkonferens för journalister pågår i Luleå. Grävgeneral Carrie Söderberg räknar med många nya avslöjanden efter konferensen. Foto: Micke Nyberg/SVT

Stor grävkonferens i Luleå – leder till nya granskningar

Uppdaterad
Publicerad

Årets grävkonferens i Luleå har inletts och grävgeneralen Carrie Söderberg menar att den gröna omställningen i norr nu måste granskas. Hon förväntar sig många nya avslöjanden i Norrbotten under den närmaste tiden.

Föreningen Grävande journalisters årliga konferens äger i år rum i Luleå och inleddes på fredagen. Det är närmare 500 journalister, utställare och volontärer på plats.

Deltagarna får välja mellan 50 programpunkter. Och så delas den så kallade guldspaden också ut i åtta olika klasser.

”Många nya granskningar”

Grävgeneralen Carrie Söderberg anser att det är en viktig demokratifråga att makten granskas.

– Den här gröna omställningen och alla stora etableringar som sker i norr gör att det är viktigare än någonsin att journalisterna i länet och landet granskar det som händer. Därför är det så bra att årets konferens är i Luleå. Jag tror att man kan vänta sig ganska många granskningar från Norrbottens mediabolag efter det här, säger hon och fortsätter:

– En kollega till mig brukar säga att det är väldigt lätt att granska, bara man är envis och inte ger upp.

”Grunden i all journalistik”

Luleåjournalisten och konferensdeltagaren Bo Torbjörn Ek menar att grävandet är grunden för all journalistiik.

– Du tar reda på ett missförhållanden och utkräver ett ansvar och förhoppningsvis leder det till en förbättring också, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer