Rektorn Ilkka Tapojärvi jobbar just nu för att försöka lösa lärarkrisen i Kiruna. Hör vilket oväntat engagemang som uppstod när han skrev brev till berörda föräldrar. Foto: Hans Sternlund/SVT

Akut lärarbrist i Kiruna – elevernas föräldrar kan hoppa in

Uppdaterad
Publicerad

Lärarbristen på Kirunas skolor beskrivs som värre än någonsin. På Högalidskolan har rektorn fått börja söka efter tänkbara lärare på sociala medier, i bekantskapskretsen, bland företag och bland elevernas föräldrar.

Kirunas skolor går in i den nya skolstrukturen med många obesatta lärartjänsten. Enligt personalkontoret är det nio lärare som har slutat på egen begäran och ytterligare tre som har tagit pension under 2021 fram till och med juli månads utgång.

Rekrytering av nya lärare har inte kunnat täcka luckorna och ett redan besvärligt läge har blivit ännu värre.

Fler klasser kräver fler lärare

På Högalidskolan beror krisen inte på att man har tappat lärare, utan på att högstadiet har utökats med fler klasser utan att lärare har tillkommit i motsvarande grad.

En dryg vecka in på skolstarten saknar man fortfarande fyra lärare och en elevassistent.

– Det är ett mycket knepigt läge och vi har fått jobba med krisschema den här veckan. Eleverna får gå hem tidigare när det saknas lärare, säger rektorn Ilkka Tapojärvi.

Letar träslöjdslärare på byggföretag

När annonserna inte har gett effekt har han fått börja söka efter möjliga lärare på andra håll.

– Det handlar om att börja söka i sina nätverk, kamrater och kamraters kamrater. Idag har jag pratat med rektorskollegor om att kontakta byggföretag för att få tag på en träslöjdslärare.

Under onsdagen skickade Ilkka Tapojärvi ut ett brev till berörda föräldrar för att informera om situationen. Han förväntade sig många samtal från oroliga föräldrar. Men utfallet blev något helt annat och oväntat.

Hör honom berätta mer om detta i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.