-Mitt liv som renskötare är slut om detta blir verklighet. Det innebär att jag inte längre kan föra vidare mitt arv som går generationer tillbaka, säger Niila Inga, som var en av dem som protesterade under lördagen. Foto: Nils Josef Labba

Manifestation mot gruvor

Uppdaterad
Publicerad

Folk från hela landet har rest till Stockholm gruvexploateringar och att människorna som berörs inte har något att säga till om.

500 personer från lokala protestnätverk i hela Norrland och övriga Sverige samlades i Stockholm idag för en gemensam manifestation mot bland annat gruvexploateringar och att människorna som berörs av dessa inte har något att säga till om.

Det mest kända för allmänheten är nog det planerade kalkbrottet i Ojnare på Gotland, meen även planerna på fossilgasutvinning på Öland, skiffergasutvinning i Skåne och gruvplaner utefter Vättern och på flera platser i Sápmi har satt igång lokala proteströrelser.

– Det betyder oerhört mycket att vi kunnat gå ihop. Nu får vi ett samlat motstånd i Sverige mot gruvor, säger Lisa Wanneby, Ojnareaktivist.

Under hösten har en budkavle gått mellan dessa platser och som under lördagen lämnades över med budskapet att alla dessa projekt är starka hot mot miljön och mot övriga näringar.

I budkaveln riktas också kritik mot regeringens politik och mot minerallagstiftningen som anses vara alltför liberal och gruvvänlig.

– Det finns ett systemfel med lagstiftningen. Den är oerhört generöst skriven och det måste komma tillrätta med. Vi måste få till en politisk förändring av minerallagen, säger Johan Elwing, Aktionsgruppen rädda Vättern.

Demonstrationen lockade folk från hela landet

Många samer fanns också plats, framförallt från Tärnaby Kiruna och Jokkmokk. En av demonstranterna var Niila Inga, från Laevas sameby i Kiruna kommun. Inom samebyns område finns ett planerat gruvprojekt som riskerar att skära av hela samebyn i två delar, vilket innebär att renarna inte längre kan färdas mellan de viktigaste beteslanden.

-Mitt liv som renskötare är slut om detta blir verklighet. Det innebär att jag inte längre kan föra vidare mitt arv som går generationer tillbaka, säger Niila Inga.

Det skriver Oddasat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.