Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arvidsjaur hade störst ökning av covid-19 smittade i länet och Fridhemsskolan har övergått till distansundervisning. Lena Ruth, kommunchef i Arvidsjaur, är oroad. Foto: Viktor Lundmark

Stor ökning av covid-19 i Arvidsjaur: ”Vi är väldigt oroade”

Uppdaterad
Publicerad

55 personer har bekräftats smittade av covid-19 i Arvidsjaur under vecka 15.

– Det går åt helt fel håll, säger Lena Ruth, kommunchef i Arvidsjaur.

Under pandemin har Arvidsjaur har haft låga smittotal om man jämför med övriga kommuner i Norrbotten – men den senaste tiden har smittspridningen ökat dramatiskt.

Under vecka 14 var 19 personer konstaterat smittade med covid 19 i Arvidsjaur, vilket var det högsta antalet smittade i kommunen sedan pandemin bröt ut.

Under vecka 15 har 55 personer bekräftats vara smittade, den största ökningen i hela länet.

Tolv smittade på Fridhemsskolan – övergår till distansundervisning

Arvidsjaur kommun har under måndagen inte helt klart för sig hur smittspridningen ser ut – men på Fridhemsskolan har tolv elever bekräftats vara smittade. Därför har skolan övergått till distansundervisning.

– Vi får utvärdera eftersom hur länge det behövs. Vi vill naturligtvis att det blir så kort tid som möjligt för eleverna behöver vara på skolan, säger Lena Ruth, kommunchef i Arvidsjaur.

Kommunen kommer att skaffa sig en bild av var smittspridningen skett och sedan se om det är aktuellt med ytterligare åtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer