Vid en stor polisnisats på Storheden i Luleå greps två män. Foto: SVT/Anders Hjertström

Stor polisinsats på Storheden – insatsstyrkan på plats

Uppdaterad
Publicerad

En större polisinsats pågick på Storheden utanför Luleå på måndagen, efter att en person uppgett sig ha blivit hotad med skjutvapen. Två män greps under insatsen men släpptes senare under kvällen.

Polis larmades till området Storheden under måndagseftermiddagen efter att det kommit in uppgifter om hot på platsen. Någon form av skjutvapen ska ha varit varit inblandat i hotet.

– Det är en person som blivit hotad och en person som utfört hotet, skjutvapen har varit inblandat, säger Katrin Hedqvist, RLC-befäl på polisens regionledningscentral.

Satte in all tillgänglig personal

Polisens beslut blev att sätta in all tillgänglig personal tillsammans med insatsstyrkan och hundförare, även drönare användes vid insatsen. Vägar stängdes av och personal med förstärkningsvapen fanns på plats.

– Vi har ett sätt att jobba på vid den här typen av händelser och det bedömdes att förstärkningsvapen behövdes för att gå iland med uppgiften. Det är inte ovanligt vid den här typen av insatser.

Olaga hot den initiala rubriceringen

Två personer greps vid insatsen.

– Initialt är brottsrubriceringen olaga hot, men det kan ändras under resans gång, säger Katrin Hedqvist.

Klockan 20.48 på måndagen meddelar polisen att de gripna männen har frigivits och att det nu är åklagare som leder förundersökningen. Polisen kan därmed inte svara på om männen fortfarande är misstänkta i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.