Britta Flinkfeldt (S), kommunalråd Arjeplog. Foto: SVT

Arjeplog bland de kommuner som har högst skatt i landet

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaderna i skatt mellan kommuner ökar. Idag skiljer det nästan sex kronor per hundralapp beroende på var du bor. SVT:s kartläggning visar att ju rikare befolkning desto lägre skattesats.

I Arjeplog betalar invånarna 34 kronor och 84 öre i skatt vilket innebär att invånarna har bland den högsta skatten i landet. I Vellinge, som har den lägsta skatten, betalar invånarna 29 kronor och 19 öre per hundralapp.

– Vi är ju färre som ska dela på bördan av som faktiskt behövs. Vi behöver skola, vi behöver vård och det måste ju betalas för. Problemet blir ju att bördan ligger på kommunalskatten och inte delas mer jämnt över landet, säger Sara Sundström som en av skattebetalarna i Arjeplog.

En annan kommuninvånare som vi pratar med är Britt-Marie Hansson som också tycker att det finns en viss orättvisa.

– Vi är ju en lite kommun och vi behöver pengarna, men det är klart att vi betalar mycket skatt. Vi får ju inte samma service som de har i andra kommuner och större kommuner i södra Sverige, säger hon.

Arjeplogs socialdemokratiska kommunalrådet Britta Flinkfeldt:

– Det beror ju på att Arjeplog är en liten kommun med väldigt liten befolkning, men vi ska ändå försöka få ihop pengar till allt det som vi behöver göra, allt det som är det kommunala uppdraget. Är du en stor kommun med massor av folk som dessutom tjänar bra så blir det per automatik rätt mycket pengar i kassan. Medan hos oss med 2800 invånare så blir det inte så mycket skatt som kommer in, säger Flinkfeldt.

Kommuner med hög skatt höjer skatten

Svt:s kartläggning visar att de flesta lågskattekommuner ligger runt Stockholm och Skånes kust. De flesta högskattekommunerna ligger i glesbygd i Dalsland, Värmland och Norrlands inland och skillnaderna mellan kommunerna har ökat och de som redan har hög skatt höjer den ytterligare.

– När vi höjde skatten för ett par år sedan med en krona så var det förvånansvärt få som bråkade om det. De flesta förstår att när vi ska ha pengar till vård, skola och omsorg så får det lov att kosta litegrann, säger Britta Flinkfeldt.

– Vi har så mycket andra vinster med att bo i Arjeplog. Någonstans är det ju så att om det vore det som avgjorde så skulle man ju inte bo kvar i Arjeplog, utan då skulle man ju flytta, säger Sara Sundström.

Byggt för 8 000 invånare

Utjämningssystemet innebär att kommunerna får bidrag beroende på hur befolkningen ser ut – inkomst, andel pensionärer och skolelever. Där får de rikaste kommunerna betala till de fattigaste, Och att Arjeplog skulle kunna komma ner i samma nivåer som de kommuner med lägst kommunalskatt är inte möjligt med tanke på hur många  som bor i kommunen.

– Systemet är nog byggt på att man ska vara ungefär 8000 invånare och det gar vi ju aldrig någonsin varit. Att vara så här få har ju egentligen ingen någonsin tänkt sig att man ska kunna vara. Vi är som en humla som inte riktigt vet att vi inte kan flyga och så gör vi det i alla fall, säger kommunalrådet Britta Flinkfeldt.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.