Holländarna älskar Luleås is. Foto: Privat

Stor skridskotävling till Luleå

Publicerad

I mars besökte en holländsk skridskoåkare Luleå för att sätta ett hastighetsrekord. Förhållandena imponerade och ideén att lägga en KPN Grandprix deltävling här föddes.

– De insåg möjligheterna med den här stadsnära skridskobanan och möjligheten att köra en tävling här, och det kommer ju att locka till sig internationella gäster, berättar Karin Åberg på Visit Luleå AB som är med och arrangerar tävlingen.

Just nu pågår förberedelserna för att isbanan ska bli klar. KPN Grand Prix består av totalt fem tävlingar på naturis med två lopp i Österrike , ett lopp i Luleå och två i Falun. I Luleå tävlar man på sträckan 100 km. Intresset är stort och den största TV-kanalen i Holland med en miljon tittare kommer att vara på plats.

–Ni har alltid is på vintern vilket är speciellt för oss Holländare. I kombination med en fin stad och möjligheten att få se norrsken kan bli en bra kombination för den här tävlingen förklarar Bram Smallenbrock som är på plats i Luleå och jobbar med tävlingen.

”Kommer locka internationella gäster” tror Karin Åberg på Visit Luleå om skridskotävlingen.

Karin Åberg från Visit Luleå AB menar att det här kommer sätta Luleå på världsskridskokartan.

– Det är ju extremt stort med skridskoåkning i Holland. Så vi hoppas kunna locka amatörer och tävlande till Luleå, kanske på vintersemester, säger Karin Åberg.

Man ur huse

Bram Smallenbrock säger till SVT Norrbotten att skridskor är den näst största sporten i Holland, och att när de har naturis är det man ur huse.

– Alla blir helt galna när det är naturis. Vi älskar is!

Halkbanan håller på att plogas och fixas för skridskoåkarna. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer