Visa alla (2)

Stor vattenläcka i Luleå – huvudledning brast

Publicerad

En stor vattenläcka i Luleå ledde till att abbonnenter på högt belägna ställen blev utan vatten. Den medförde också att en väg underminerades, den är nu stängd. Busstrafiken dirigeras om.

Under tisdagsmorgonen meddelade Luleå kommun att alla abbonnenter som varit utan vatten nu har fått vattnet tillbaka.

Vattenläckan, som uppstod på måndagskvällen, berörde matning till vattentornet vilket innebar att högt belägna områden i Luleå var utan vatten främst på Kronanområdet och Klintbacken

Totalt har omkring 5 000–6 000 kubikmeter vatten läckt ut. Det är ungefär en fjärdedel av stadens dygnsförbrukning.

Mycket vatten

– Det är en av våra absolut grövsta huvudledningar, så det är ganska mycket vatten. Det är en ganska fin liten flod ut i fjärden, säger Petra Viklund, VA- chef vid Luleå kommun till TT.

På tisdagsmorgonen meddelade Luleå kommun på sin hemsida att samtliga hushåll åter ska ha vatten i ledningarna, det kan till en början vara grumligt.

Reparationer pågår

– Ledningen är 70 år gammal och det är klart att det blir känsligt när det är sådana här temperaturväxlingar som det har varit nu, säger hon till SVT Norrbotten.

Den stora ledningen som sprang läck har stängts av och vattnet har letts om.

– Så nu kan vi arbeta i lugn och ro. Arbetet med reparationerna kommer att pågå minst hela dagen, säger Petra Viklund.

Underminerad väg

De som varit berörda var framförallt högt belägna fastigheter på Kronanområdet samt Klintbacken. Vattnet kunde även vara

– På grund av läckan har vägen förbi studentbostäderna vid Klintvägen underminerats av vattenmassorna. Det har lett till att framkomligheten där är begränsad, säger Petra Viklund till TT.

Busslinje dras om

Den underminerade vägen stängts av och busslinje 7 dras om under tisdagen och sannolikt onsdag förmiddag, uppger Anna Kowal Lindbäck, kommunikationschef på Luleå lokaltrafik, LLT.

Detsamma gäller morgonturen, linje 14. Linje 7 styrs om längs Midgårdsvägen.

– Vi trafikerar inte hållplatserna Klintvägen och Torpslingan utan hänvisar till hållplatserna Klintbacken respektive Björkskataleden, säger Anna Kowal Lindbäck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer