Stora investeringsbehov i VA-näten: ”Taxan behöver fördubblas”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att krävas mycket stora investeringar i landets VA-nät de kommande 20 åren. Det visar en rapport från branschorganisationen Svenskt Vatten.

– De flesta har vatten i kranen men vi har ett åldrande system men vattenledningar och vattenverk så det behövs stora investeringar. Det är ett behov som kommer, säger Magnus Bäckström, specialist på Svenskt Vatten.

Miljardinvesteringar

Svenskt Vatten har i en rapport från 2017 beräknat att dagens investeringar på 12 miljarder kronor om året behöver öka till 16.5 miljarder om året de kommande 20 åren. Detta för att klara ett säkert dricksvatten.

– På ett sätt är läget akut. Det här är inget man sparkar igång över en natt utan det gäller att bygga upp en planering och organisation som klarar behoven.

Fördubblade taxor

För att klara nyinvesteringar i de kommunala vatten- och avloppssystemen behöver taxorna öka med 100 procent under de kommande 20 åren, alltså en fördubbling i dagens penningvärde, menar Svenskt Vatten i sin rapport.

– Vi finansierar ju våra vattentjänster via taxor som alla VA-kunder betalar. Den enkla ekvationen är då att taxan behöver fördubblas med tanke på de stora investeringar som behövs, säger Magnus Bäckström på Svenskt Vatten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.