Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi har fått prioritera mycket”, säger Kajsa Karlsson, planerare vid Hertsö hemtjänst, om deras arbete i snöovädret. Foto: Jonathan Ferm/SVT

Stora problem för Luleå kommuns hemtjänst i snöovädret

Uppdaterad
Publicerad

Inställda besök och tre avåkningar. Snöovädret har lett till stora problem för hemtjänsten i Luleå.

På grund av vädret har hemtjänsten inte kunnat genomföra alla sina besök och varit tvungna att prioritera de mest behövande.

Kajsa Karlsson, planerare vid Hertsö hemtjänst, berättar att de har fått prioritera mycket för att klara av arbetet.

– Vi har haft tre avåkningar, fått ringa bärgning till två bilar och en har vi själva fått lös. Jag har fått prioritera massa besök, fått ringa istället för att gå ut på de här tillsynsbesöken, säger hon.

”Vi gör allt vi kan”

Under fredagen och helgen kan liknande situationer uppstå beroende på framkomligheten och väderleken. Detta innebär alltså att en del människor riskerar att bli utan hjälp.

– Om du är närstående till någon äldre så kontakta dem gärna för att höra om de behöver hjälp. Vi som jobbar inom hemtjänsten gör allt vi kan, men i det här läget behöver vi alla hjälpas åt, säger Kristin Holmström, verksamhetschef på Luleå kommun.

De personer som behöver mediciner, mat eller omvårdnad är prioriterade. Det är främst tvätt, städning, promenader och annan service som kan utebli de närmaste dagarna om ovädret håller i sig.

Hör planeraren Kajsa Karlsson berätta mer om deras arbete i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer