Storlän Norrland blir verklighet

Publicerad

I början av mars ska regeringen presentera Sveriges nya regionkarta och då kommer storlänet Norrland sannolikt att presenteras.

Regeringen har varit bestämd med att det kommer att bli avsevärt färre län i Sverige i fortsättningen. Och en tumregel är att ett storlän ska ha runt en miljon invånare för att anses vara effektivt.

Gränser suddas ut

Därför kommer en länssammanslagning av Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland att aktualiseras igen i början av mars.

Och regeringens utredare kommer också att presentera ett förslag på residensstad i det nya storlänet och även kommunen där det nya regionparlamentet ska ligga.

– Sannolikt är det så. För oss i Norrbotten så kan vi bara gå söderut när nu en del administrativa gränser ska suddas ut, säger landstingsrådet Maria Stenberg (S).

– Jag är helt säker på att regeringen kommer att driva igenom storlänet under den här mandatperioden och att det kommer att bli verklighet 2019, säger gruppledaren och kritikern Mattias Karlsson (M).

Stora besparingar

Enligt Mattias Karlsson så finns det stora risker att det blir stora besparingar inom sjukvården i Norrbotten om det blir en storregion Norrland.

– Om man är förtroendevald kirunabo och ska åka till ett regionparlament i Sundsvall så blir det naturligtvis väldigt svårt och det är lättare att lägga ned sjukhus och hälsocentraler om besluten fattas långt borta. Så jag tror att det här kommer att få stora konsekvenser för Norrbotten, säger han.

– För en arjeplogsbo så blir det inte kortare väg till universitetsjukhuset i Umeå, men då blir det även arjeplogarnas universitetssjukhus och vi kommer ifrån det kö-och säljsystem som gäller i dag, säger Maria Stenberg (S).

Sundsvall favorit

I dag är Sundsvall favorit till att bli residensstad eftersom Umeås representanter har förklarat sig nöjda med att ha regionsjukhuset.

Och det kan få stor betydelse för var de statliga regionkontoren i det nya storlänet hamnar.

Det gäller även för de jobb inom regional utveckling, som ska flyttas från länsstyrelserna till storlänets centralort.

– Det är naturligtvis en väsentlig fråga vilken kommun som blir residensstad i det nya storlänet, men ingen tror väl att det kommer att bli bättre om man slår ihop fyra konkursmässiga landsting, snarare sämre, säger Mattias Karlsson (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storregion

Mer i ämnet