Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Större skaderisk för äldre byggnadsarbetare

Publicerad
Ju äldre byggnadsarbetare, desto större är risken att skadas allvarligt på jobbet. Det visar en ny forskningsrapport från Luleå tekniska universitet.

Forskarna har skickat ut enkäter till 3 500 byggnadsarbetare  som skadats så allvarligt på jobbet att de varit sjukskrivna 30 dagar eller längre eller drabbats av någon form av invaliditet.

Kanske skulle man tro att oerfarna skulle vara överrepresenterade i statistiken men så är inte fallet. Istället visar delresultaten att ju äldre man är desto större är risken för allvarliga skador.

-Att man drabbas av en allvarlig skada behöver inte betyda att olyckorna sker oftare i den gruppen. Däremot kan det vara så att konsekvenserna för äldre blir större än för en yngre person. Vi vet att en stor del av de allvarliga arbetsolyckorna handlar om fallolyckor, halkolyckor, den typen av olyckor, säger Magnus Stenberg, forskare vid LTU.

Konsekvensen kan enligt honom bli att den som är äldre ådrar sig värre skador än den som är yngre.

Vid bygget på Pontushallen i Luleå är medelåldern relativt låg och en av platscheferna på bygget tror att det är just erfarenhet och rutin som kan vara problemet.

-Om det blir rutin av en sak då tänker man sig inte för när man håller på med farliga jobb, säger Kenneth Grönberg som är platschef  på bygget,  och som tror att det kan vara en orsak till att äldre skadas mer i jobbet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer