Största anledningen till att inte flytta norrut är långa avstånd och att personen saknar en relation till regionen. Foto: SVT

Större tro på framtiden i norra Sverige – men flyttviljan har inte ökat

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler tror på en bättre utveckling i norra Sverige jämfört med resten av landet. Men trots det är viljan att flytta till norr fortfarande oförändrad, enligt en ny undersökning av Novus som LKAB låtit göra.

Bilden av norra Sverige har blivit allt mer positiv det senaste året. Enligt en undersökning tror hälften av svenskarna på en bättre utveckling i de nordliga delarna av landet jämfört med resten, vilket är en ökning med 41 procent på ett år.

18 procent tror på en sämre utveckling än för landet i övrigt, vilket är en minskning med 12 procentenheter.

Undersökningen, som har genomförts på uppdrag av LKAB där drygt 1 000 personer svarade, visar dock att flyttviljan från förra året är oförändrad. Precis som tidigare kan var tredje svensk tänka sig att flytta eller överväga en flytt till Norrbotten.

Störst intresse finns bland unga. Kvinnor har tidigare varit mer skeptiskt inställda till länet jämfört med männen men denna siffra har nu stigit. Nu kan 28 procent överväga en flytta, vilket är en ökning med tre procentenheter från ifjol.

De populäraste städerna att flytta till i norra Sverige är Umeå, Luleå och Skellefteå.

Största anledningarna till att inte flytta norrut, enligt undersökningen, är i turordning:

  • Långa avstånd
  • Saknar relation till regionen
  • Att det är mörkt och kallt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Industriboomen i norr

Mer i ämnet