Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Helena Eriksson, regional direktör Trafikverket Region Nord, om miljardsatsningarna på järnvägen i Norrbotten. Foto: Pi Frisk, SvD och TT/Anders Hjertström/SVT

Enorm satsning på grön industri i Norrbotten – vill bygga järnväg för 7,5 miljarder

Publicerad

Trafikverket Region Nord föreslår stora satsningar på järnväg i Norrbotten. Det gör man efter att ha fått ett särskilt uppdrag från regeringen att se över infrastrukturen med tanke på den stora gröna omställning som görs i Norrbotten och Västerbotten.

Ett av förslagen är att göra en storsatsning på Malmbanan sträckan Luleå-Riksgränsen och bygga dubbelspår mellan Luleå och Boden. Totalt en satsning på 7.5 miljarder kronor som föreslås finansieras med lån och höjda banavgifter.

– Vi ska också analysera vad det för med sig utifrån ett transportperspektiv. Och det vi ser är en enorm ökning av gods och stora ökningar på persontrafiksidan, säger Helena Eriksson, regional direktör Trafikverket Region Nord.

Infrastrukturministern: ”Vi måste öka tempot”

Till regeringens hemsida säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) följande.

– Vi måste öka tempot för att möta de stora industriinvesteringarna i norra Sverige. Att tidigarelägga infrastruktursatsningar är smart jobbpolitik och kan vara en viktig del i att snabbare nå målet att bli världens första fossilfria välfärdsland.

Hör mer om de särskilda satsningarna i videoklippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Industriboomen i norr

Mer i ämnet