• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Instruktör Greger Högling med elever i verkstaden. De går igenom skotern och byter variatorrem. Foto: Greger Högling

Allt fler tar skoterkörkort

Uppdaterad
Publicerad

Fler kör skoter numera men olyckorna ligger på en konstant nivå.

Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation, Snofed, har samlat statistik på skoterolyckor sedan 2004. Och bortsett från två toppar 2005 och 2008 har det varit omkring 100 olyckor per år. Under ungefär samma tid har antalet skotrar har ökat med nära 100.000. Så sett till antalet personer som kör skoter har olyckorna blivit färre.

I Norrbotten sker omkring 35 olyckor per år. Med bara några dagar kvar på 2017 har 36 olyckor inträffat där totalt 42 personer skadades.

Stort intresse för körkort

Totalt har 150.000 personer skoterkörkort i Sverige. I Jokkmokk pågår en kurs just nu och 18 till står i kö.

Greger Högling i Jokkmokk är ledamot i Snofed och instruktör.

Hur går det?

Jo tack! Även de mest skoltrötta brukar vara på topp under de här utbildningarna. De är jätteduktiga.

”Buskörningen har minskat”

Har det här med skoterkörkort förändrat något?

– Det tror jag. Det är flera regler som även de som har körkort för bil inte känner till. Här lokalt i Jokkmokk har buskörningen från gårdar minskat i och med att det numera är lagligt att köra direkt från gården. Då behöver man inte gena över gårdar och dra på för att inte upptäckas.

Vilka är det som går utbildningarna?

– Det är alla möjliga. Men huvudsakligen handlar det ju om de unga förarna. Och när det gäller alkohol och skoterkörning så är det nästan uteslutande den äldre generationen som håller på med det.

– Men bus är ju bus. De finns överallt. Både i trafiken och på skotrar, säger Greger Höglind innan han går tillbaks till sina blivande skoterförare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.