Ett område innanför den röda cirkeln har spärrats av i Kiruna. På plats fanns beväpnad polis samt ett flertal polisbilar. Foto: SVT

Stor polisinsats i Kiruna – man anhållen misstänkt för vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort område i Kiruna spärrades av vid lunchtid på torsdagen och vissa skolor bevakades. På plats fanns tungt beväpnad polis samt ett flertal polisbilar. En man greps och han sitter nu anhållen misstänkt för vapenbrott.

– Vi spärrade av på grund av säkerheten för både polis och allmänhet, säger Stefan Thyni, områdespolis i norra Lappland.

Det var vid 11.45-tiden på torsdagen som polisen spärrade av ett större område vid Jägaregatan på Jägarområdet i Kiruna. Enligt SVT:s reporter på plats sa polisen att det handlade om ett pågående ärende, ett skarpt läge och att allmänheten skulle hålla sig därifrån.

Ingen person släpptes in på området som bevakades av tungt beväpnad polis. En man greps under insatsen. Polisen rubriceras det hela som ett misstänks vapenbrott i nuläget.

– Det kan komma att ändras, men så ser det ut nu, säger Stefan Thyni.

Kan det bli aktuellt med fler gripanden?

– Nej, inte i det här ärendet. Det var den här personen vi var ute efter. Vi har letat efter honom sedan tidig morgon.

”Ville göra en kontrollerad insats”

Stefan Thyni berättar att området spärrades av med tanke på säkerheten för både polis och allmänhet.

– Vi ville begränsa området och göra en kontrollerad insats.

Fanns det risk för att skott skulle avlossas?

– Det kan jag inte säga, men ärendet gäller vapenbrott så det finns ju vapen inblandat.

Hur fick ni kännedom om det här?

– Det inkom ett samtal till polisen under sen natt eller tidig morgon. Men exakt vad som sas där kan jag inte säga, säger Thyni.

Den gripne mannen sitter nu på polisstationen i Kiruna där han ska förhöras. Så småningom lämnas ärendet över till åklagare.

Vid 12:45 lämnade polisen platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.