Genrebild. Flera elever på en skola i Piteå har drabbats av feber och förkylningsliknande symptom. Foto: TT

Stort sjukdomsutbrott på skola i Piteå – hälften av eleverna sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Flera elever på Backeskolan i Piteå har drabbats av förkylning. I måndags skickade man hem 13 elever med feber och nu beräknar man att närmare hälften av skolans elever är hemma med feber och förkylning.

Under gårdagen upptäckte grundskolans personal att 40 elever var sjukanmälda. Allt eftersom dagen gick klagade fler barn på att de frös, hade ont i huvudet och var trötta.

– Vi tog tempen och det visade sig att det handlade om feber så vi fick skicka hem dem, säger Carina Burman som är rektor på Backeskolan.

Oklart vad utbrottet beror på

Hon berättar att hon aldrig varit med om något liknande tidigare. Av 98 elever som går på skolan är nästan hälften nu sjukanmälda.

– Vi ser över hur vi kan hålla på smittspridningen, hur vi kan dämpa det och vi har städpersonal som desinficerar gemensamma ytor och utsatta ställen såsom handtag bland annat.

Carina Burman berättar att de inte har någon aning om vad utbrottet beror på.

– Det måste vara någon bacill som går runt. Vad jag vet är det ingen annan skola i kommunen som drabbats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.