Billerud Korsnäs ska spara in 300 tjänster och enligt Mikael Nordqvist, fabrikschef vid Billerud Korsnäs i Karlsborg, är det för tidigt att säga hur det slår mot enskilda bruk. Foto: SVT

Stort sparpaket på Billerud Korsnäs: Nu inleds fackliga förhandlingar

Publicerad

Skogskoncernen Billerud Korsnäs drar ner på 300 tjänster. Sparpaketet berör hela verksamheten och ska leda till en resultateffekt på 600 miljoner kronor från år 2021 och framåt.
– För närvarande har vi bara tagit beslut om hur många tjänster som ska bort totalt från hela bolaget. Inte hur det slår mot de enskilda bruken, säger Mikael Nordqvist, fabrikschef vid Billerud Korsnäs Karlsborg.

De fackliga förhandlingarna inleds nu vid Billerud Korsnäs.

– Vilka medarbetare som omfattas av beslutet och ett exakt antal för hur många det gäller i Karlsborg får vi veta efter att förhandlingarna är klara, säger Mikael Nordqvist som vill besvara frågorna via mail.

Ska vara klart nästa år

Mot slutet av år 2020 räknar Billerud Korsnäs med att personalneddragningarna ska vara genomförda i hela bolaget.

– Det är självklart tufft att behöva göra personalneddragningar, men BillerudKorsnäs är i grunden ett stabilt bolag och det här kostnadsbesparingsprogrammet ska ses som en proaktiv åtgärd för att säkerställa lönsamhet och en långsiktigt effektiv verksamhet. Detta är en del i Billerud Korsnäs uppdaterade strategi som sträcker sig till 2024 och som presenteras snart, säger Mikael Nordqvist.

I nuläget arbetar 398 personer vid Billerud Korsnäs i Karlsborg, Kalix.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer