Stort stöd för Majorov – men framtiden oviss

Publicerad

En namninsamling har startats för att stötta Alexander Majorov efter beskedet att han inte får åka till OS denna gång. Trots stödet ser framtiden oviss ut för konståkaren från Luleå.

För en vecka sedan fick konståkaren Alexander Majorov det tunga beskedet att han inte får någon OS-biljett till Pyeongchang i Sydkorea.

När nyheten blev känd skapades en namninsamling i protest mot beslutet, och i dagsläget har strax under 15.000 personer skrivit under för att stötta Majorov.

– Det känns ju bara bra, för man ser ju hur många som hejar på en som idrottsman, inte bara som konståkare. Det är många som inte ens kollar på konståkning, men de anser att sport är viktigt och att det ska framträda sportsligt. Jag är stort tacksam för att det är många som förstår det, säger Alexander Majorov.

”Borde se över kriterierna”

Anledningen till att Majorov inte fick sin OS-biljett var att den svenska olympiska kommittén (SOK) ansåg att han inte höll tillräckligt hög nivå för att göra sitt andra olympiska spel. Detta trots att han slutade på en sjundeplats i EM och slog personligt rekord.

– Man kanske borde se över kriterierna för framtida OS. För det är så många idrottare som tappar glöden och gnistan, det är inte på skoj utan på blodigt allvar.

Framtiden oklar

Nu väntar Nordiska Mästerskapen i Rovaniemi och VM i Italien innan det är säsongsavslutning i Elitserien i Mörrum. Vad OS-beskedet betyder för Majorovs framtida karriär och satsning är oklart.

– Det vet vi inte, det får vi se. Men det blir inte ett tredje OS-försök, det är för långt fram. Skulle man åkt på sitt andra OS och levererat så bra som man bara kunnat, då hade det kanske blivit ett tredje. Men nu när man vet baksidan av vad som kan ske, att man kämpar, får en OS-plats, och just innan så kanske det händer samma sak igen. Det orkar man inte med.

Kommer du fortsätta tävla?

– Ingen aning än så länge. Jag måste först slutföra säsongen och se vad man har att se fram emot nästa säsong. Man måste väga för- och nackdelar mot varandra och komma fram till vad som är bäst. Det kommer jag göra i slutet av den sista tävlingen.

Så du kommer inte satsa mot nästa OS?

– Det tror jag inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer