Antalet flygresenärer i norr minskar men i Norrbotten finns det flygplatser där antalet passagerare ökar marginellt. Foto: Johan Nilsson / TT

Stort tapp i flygtrafiken i norr

Publicerad

Flygplatserna i landets fyra nordligaste län har tappat 50 000 resenärer under årets första kvartal jämfört med samma period förra året, men i Norrbotten ökar flygtrafiken.

Det rapporterar P4 Västerbotten som har tagit del av färska siffror från Transportstyrelsen.

På några flygplatser ökar antalet passagerare marginellt – det gäller Luleå, Kiruna och Pajala – men i stort märks en tydlig nedgång.

Swedavia, som sköter driften av flera flygplatser, pekar på debatten om flygets miljöpåverkan som en anledning till förändringen.

-Vi välkomnar debatten och diskussionerna om hur vi snabbt ska ställa om så att flyget blir ett miljövänligare alternativ, säger flygplatsdirektör Susanne Norman, till P4.

Hon utesluter inte att nedgången kan få konsekvenser för bolaget.

– Det är klart att vi anpassar kostymen efter den trafik vi har. Vi har inga planer just nu utan det hänger på hur flygbolagen trafikerar, vilket i sin tur avgör hur mycket personal vi behöver ha.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer