Kerstin Salomonsson, före detta ordföranden i Svenska tornedalingars riksförbund, beskriver förra veckans årskongress som en fars och avslutar sitt medlemskap. Foto: Arkiv/Micke NybergSVT

Kaos i tornedalingars riksförbund – ledningen avsatt: ”En dolk i ryggen”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska tornedalingars riksförbunds ledning avgick efter förra veckans årskongress – trots att valberedningen föreslagit omval.

– Det var kupp- och farsartat, säger förre ordföranden Kerstin Salomonsson som nu sagt upp medlemsskapet i STR:T.

Det var ordföranden Kerstin Salomonsson, vice ordföranden Börje Rytiniemi och kassören Tapio Kostet som lämnade sina uppdrag efter en turbulent digital årskongress – trots att de fått fortsatt förtroende av valberedningen.

”Som en dolk i ryggen”

Enligt den gamla styrelsen handlar det om ett lönesamtal som spårat ur och som lett till att demokratin satts ur spel. Enligt den nya styrelsen, som leds av Eva Kvist, handlar det om att den tidigare ledningen inte tog sitt arbetsgivaransvar och att tre personer, hälften av de anställda, sagt upp sig.

– Det var ett mycket underligt årsmöte som jag upplevde som kuppartat, farsartat och kaosartat. Man hade mobiliserat hela familjer som satt och röstade, säger Kerstin Salomonsson och fortsätter:

– I grova drag blev det 33 röster för nya styrelsen och 22 röster för oss och nästan en total splittring av STR:T. Det kändes som en dolk i ryggen på mig. Jag har nu avgått som medlem och det har min dotter också gjort.

Oro och splittring

Den inre oron och splittringen i STR:T kan påverka arbetet med sannings-och försoningskommissionen eftersom förbundet är en av de viktigaste aktörerna i arbetet, men ingen av de som agerat vill medge det offentligt.

– Jag hoppas att arbetet går vidare, för våra frågors skull. Jag tycker att det som hänt är bedrövligt och om det inte skulle vara så allvarligt skulle jag säga att det är både komiskt och skrattretande. Man ska krossa sina motståndare till varje pris, säger Kerstin Salomonsson.

Hoppas övertala de som sagt upp sig

Förre ordförande Bengt Niska avsade sig sin plats i styrelsen före årsmötet.

– Det tar säkert sin tid innan allting normaliserats efter den här turbulenta tiden. Det finns ett missnöje och om inte det åtgärdas i tid så kan det få såna här konsekvenser, säger han.

Den nya ordföranden Eva Kvist hoppas kunna övertala de tre anställda som sagt upp sig att komma tillbaka.

– Det är klart att det finns oenigheter och konflikter, som i andra föreningar, men det tråkiga i det här fallet är att det pågått en längre tid och att den högsta ledningen har brustit. Jag förstår att de som inte blev omvalda är besvikna, men vi måste sträva mot öppenhet, samarbete och kommunikation, säger Eva Kvist. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.