Strid kring influensamedel

Publicerad

Det stora lager av influensaläkemedlet Tamiflu som Sverige har byggt upp är mer eller mindre värdelöst. Tabletterna är nästan verkningslösa. Det konstaterar forskare efter att ha fått tillgång till tidigare dolda data från tillverkaren Roche.

Det var hotet från fågelinfluensan år 2005 som fick Sverige och andra länder att bygga upp stora beredskapslager av Tamiflu, ett läkemedel som påstås lindra symtomen och minska smittspridningen av influensa.

Det svenska lagret, som finns gömt på hemlig ort, har hittills kostat knappt 300 miljoner kronor.

Men under flera år har forskare ifrågasatt läkemedlets effektivitet, samtidigt som tillverkaren, schweiziska Roche, vägrat lämna ut de ursprungsdata som låg till grund för godkännandet.

Vilseledd allmänhet

För två år sen presenterade det oberoende brittiska forskarnätverket Cochrane en första delrapport som visade att Tamiflu minskar sjuktiden med knappt en dag, från sex till fem dagar.

Nu har forskarna, tillsammans med tidskriften British Medical Journal, lyckats få ut samtliga ursprungsdata.

Och enligt forskarna visar dessa data att det finns stora brister i hur testerna gjordes. Bevis för att Tamiflu kan förhindra en pandemi saknas, helt enkelt.

-Allmänheten har blivit vilseledd, säger Carl Heneghan, professor i evidensbaserad medicin vid University of Oxford, till BBC News.

Inget nytt under solen

Men enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog och tidigare avdelningschef på Socialstyrelsen, tillför rapporten inte något nytt.

-Att effekten är måttlig har man vetat om hela tiden.

I stället, säger han, har Sverige gjort bedömningen att en liten effekt är bättre än ingen alls. Några alternativ finns inte.

-Även om man bara sparar en sjukdag på en vecka, så är det värt ganska mycket om man gör det för väldigt många människor.

Fakta: Bäst före datum passerat

* Sverige byggde under 2005-2006 upp ett stort lager av Tamiflu, som ett skydd mot eventuella pandemier av fågelinfluensan eller liknande sjukdomar.

* En miljon doser köptes in på den internationella marknaden. I dag finns Tamiflu till 20 procent av befolkningen.

* Hållbarhetstiden för medicinerna gick ut för ett par år sedan. Bedömningen var dock att de har mycket längre hållbarhet än vad som står på förpackningen, och endast behövde märkas om med nya datum.

Källa: Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.