Flaggan på halv stång efter dödsolyckan Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Bandvagn gick genom isen

Uppdaterad
Publicerad

En 23-årig man har omkommit efter att en militär bandvagn gått genom isen under en övning väster om Boden. Två personer fanns i fordonet vid olyckstillfället. En lyckades ta sig ut men föraren, 23-åringen, fastnade i vagnen och bärgades fyra timmar senare. På måndagsmorgonen meddelade Försvarsmakten att mannen hade avlidit.

Olyckan skedde vid 22.30-tiden på söndagskvällen, vilket Norrbottenskuriren först berättade om.

Fordonet gick genom isen vid sjön Lule-Altervattnet söder om samhället Brännberg.

– De har gått genom isen under en övning, strax söder om Brännberg väster om Boden, sa Trond Olofsson vid SOS Alarm, till SVT.

Enligt uppgifter till SOS Alarm hade besättningen i vagnen navigerat fel och hamnat på isen.

Låg delvis under vattenytan

Försvarsmakten meddelade senare under kvällen att det rörde sig om en bandvagn – bärgningsfordon 90 – som gått genom isen. Fordonet låg så grunt att överdelen syntes från vattenytan.

– Det är inte jättedjupt där. Man ser vagnen och kan nästan stå på vagnen från vattenytan, sa Trond Olofsson till TT.

Minst fyra ambulanser larmades till platsen och sjukvården upprättade en tillfällig sjukcentral.

Föraren omkom

Det fanns två personer i fordonet vid olyckstillfället. En av dem lyckades ta sig ut ur fordonet. Den andra rapporterades som saknad fram till sent på natten.

Klockan 02.30 uppgav polisen för TT att bandvagnen och den person som befann sig i den hade bärgats. Skadeläget för personen var då oklart, men polisen uppgav att arbete pågick för att rädda livet på personen.

Fordonet inblandat i olyckan var en bärgningsbandvagn 90. Arkivbild från Försvarsmakten. Foto: Daniel Klintholm/Försvarsmakten

Klockan 05.30 meddelade Försvarsmakten att föraren som fanns kvar i fordonet konstaterats avliden av läkare på platsen. Föraren var en 23-årig man, hemmahörande i södra Sverige, meddelar polisen och Försvarsmakten. Anhöriga är underrättade.

– Det värsta som kan hända har tyvärr hänt. I denna svåra stund går våra tankar till de anhöriga och de närmaste kamraterna, säger regementschefen och övningsledaren överste Mikael Frisell i ett uttalande.

Nedkylda efter räddningsarbetet

Strax efter olyckan kom uppgifter inledningsvis om att fyra personer drabbats av nedkylning vid olyckan. Det visade sig dock senare att de nedkylda personerna inte befann sig i fordonet när olyckan skedde, de blev istället blöta och nedkylda när de deltog i räddningsarbetet.

Fordonet ingick i övningen Vintersol 2017. Alla övningsdeltagare uppmanas att ringa hem till sina anhöriga. Norrbottens regemente och flera andra regementen har under lördagen deltagit i Vintersol 2017 i områden runt omkring Boden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolycka under ”Vintersol”

Mer i ämnet
Flaggan på halv stång efter dödsolyckan Foto: SVT
Fordonet som i olyckan som skedde väster om Boden var en bärgningsbandvagn från Försvarsmakten. Foto: SVT/Daniel Klintholm/Försvarsmakten
Stridsvagnen gick genom isen på sjön Lule-Altervattnet väster om Boden. Foto: SVT