Strokepatienter hamnar snabbt rätt

Publicerad

Nio av tio strokepatienter i Norrbotten läggs direkt in på rätt strokeenhet när de når sjukhuset. Det gör att länet är en av tre regioner/landsting i landet som klarar Socialstyrelsens mål.

Varje år får 535 personer i Norrbotten en stroke eller tillfällig syrebrist i hjärnan – och då är det viktigt att personen direkt hamnar på rätt avdelning.

– När hjärnan har fått sig en törn så mår nervcellerna inte så bra. Det första dygnet är väldigt viktigt för att rädda dem, säger överläkaren Johan Niklasson i ett pressmeddelande.

Behandlas på strokeenhet

Socialstyrelsen nationella riktlinjer säger att vård i akutfasen vid en stroke ska bedrivas vid strokeenheter. Målnivån är att 90 procent av alla strokepatienter ska hamna på rätt avdelning på en gång. Men bra tre regioner och landsting når den nivån – och Norrbotten är en av dem.

Riksgenomsnittet för landet är att endast 78 procent av strokepatienterna omedelbart hamnar rätt.

”Vi ligger ganska bra till”

Strokeenheterna i Norrbotten är även bra på att ge propplösande behandling vid en stroke.

– Vi ligger ganska bra till i dag, i snitt tar det 35 minuter från att patienten kommit in till sjukhuset jämfört med 40 minuter som är målet nationellt. Men vi vill bli ännu snabbare, för ju fortare man ger propplösande behandling desto mer effekt får det.

I Norrbotten vårdas strokepatienter på alla länets sjukhus.

Stroke och strokeenheter

Stroke är ett samlingsnamn för hjärnskador som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan.

En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att man plötsligt förlorar olika funktioner som tal, rörelser, känsel och syn. Det kan vara livshotande och därför krävs omedelbar vård på sjukhus.

En strokeenhet är en specialiserad vårdavdelning som i princip enbart arbetar med strokepatienter och som har personal med expertkunnande inom stroke och rehabilitering.

Inom enheten ska läkare, sjuksköterska, undersköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut, kurator och logoped finnas. Även dietist, tandläkare och psykolog eller psykiater kan kopplas in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.